فرودگاه طبس
طبس بر کناره کویر لوت، از شهرهای میانه راهی خراسان ،کرمان ، فارس ، اصفهان و بعنوان گذرگاهی برای این استانها می باشد.
این شهرستان با پنجاه و هفت هزار و هشتاد کیلومتر مربع اولین شهر پهناور ایران می باشد و فاصله بین دورترین روستاهای منتهی الیه شمالی و جنوبی شهرستان بیش از 400 کیلومتر می باشد.
شهرستان طبس مشتمل بر سه بخش مرکزی، دیهوک و دستگردان وسه شهر طبس،دیهوک و عشق آباد وهشت دهستان به نامهای گلشن،پیرحاجات ،منتظریه،نخلستان،دیهوک،کویر ،دستگردان وکوه یخاب می باشدو جمعیت شهرستان 68.500 نفر(طبق سرشماری سال90) میباشدکه جمعیت شهری آن 48 هزار 20.500 نفر جعیت روستایی راتشکیل می دهند.
ازامکانات برجسته شهرستان وجود فرودگاه وراه آهن می باشد که تاثیر فراوانی در افزایش ارتباطات منطقه وتسهیل رفت وآمد جهانگردان داشته است.
فرودگاه طبس ( زير مجموعه اداره کل فرودگاههاي استان خراسان جنوبي ) با 705 متر ارتفاع از سطح دريا در اراضي مسطح در شمال شهر طبس واقع شده است و حدود 6 کيلومتر از شهر فاصله دارد .
شهرستان طبس در قلب کوير ايران واقع شده است و از هر طرف براي رسيدن به اولين شهر حدود 300 کيلومتر فاصله زميني دارد. جمعيت شهرستان طبس حدود هفتاد وپنج هزار نفر و مساحت شهر56 هزار کيلومتر مربع مي باشد.
طبس بزرگترين شهر ستان خاورميانه است. بعد مسافت و بزرگي شهرستان، واقع شدن در مسير طريق الرضا، وجود معادن غني زغال سنگ و همچنين زلزله خيز بودن شهرستان بر اهميت وجود فرودگاه افزوده است . عملیات ساخت فرودگاه طبس از سال ۱۳۶۸ آغاز شد و در سال ۱۳۷۲ افتتاح شد.
البته پروازهای فرودگاه دو سال پس از افتتاح رسمی و در سال ۱۳۷۴ برقرار شدند. فرودگاه طبس از ابتدای تاسیس زیرنظر اداره فرودگاههای استان خراسان قرار داشت تا اینکه پس از تغییر در تقسمات کشوری، از ابتدای سال ۱۳۸۱ به اداره کل فرودگاههای استان یزد منتقل شد.
البته در پایان فروردین سال ۱۳۹۲ با انتزاع از شهرستان طبس از استان یزد و الحاق این شهرستان به استان خراسان جنوبی، فرودگاه طبس در زیرمجموعه فرودگاههای استان خراسان جنوبی قرار گرفت.
این فرودگاه امکان پذیرش چهار فروند هواپیمای بدنه متوسط و کوچک بهطور همزمان را دارد و از لحاظ تعداد و تنوع دستگاهها و سیستمهای هوانوردی و نقش آفرینی در هدایت پروازهای عبوری یکی از مهمترین فرودگاههای جنوب شرق کشور محسوب میشود. فرودگاه طبس در تقسیمبندی فرودگاههای کشور بهعنوان فرودگاهی کشوری، برای انجام پروازهای تجاری در نظر گرفته شده و همچنین، جهت انجام پروازهای آموزشی و در موارد نظامی نیز مورد استفاده سپاه و نیروی انتظامی قرار میگیرد.
عمليات ساخت فرودگاه طبس از سال 1368 شروع ، در سال 1372 افتتاح و در سال 1374 پروازهاي فرودگاه برقرار گرديد. اين فرودگاه از ابتدا زير نظر اداره کل فرودگاههاي استان خراسان بود و بعد از تقسيمات کشوري استانها از ابتداي سال1381 به اداره کل فرودگاههاي استان يزد منتقل و در پايان فروردين 1392 با انتزاع شهرستان طبس از استان يزد و الحاق به استان خراسان جنوبي ، اين فرودگاه به اداره کل فرودگاههاي استان خراسان جنوبي پيوست.
اين فرودگاه در تقسيم بندي فرودگاههاي کشور به عنوان يک فرودگاه کشوري ، براي انجام پروازهاي تجاري در نظر گرفته شده و همچنين جهت انجام پروازهاي آموزشي و در موارد نظامي نيز مورد استفاده سپاه و نيروي انتظامي قرار مي گيرد . مالکيت زمين فرودگاه تحت عنوان اجاره به شرط تمليک است و از اطراف با حومه شهري فاصله دارد.
ارتباط فرودگاه با شهر از طريق درب اصلي واقع در ضلع شمال شرقي و جاده مشهد برقرار مي باشد و با توجه به اينکه بار ترافيکي خاصي در مسير مذکور وجود ندارد دسترسي با سهولت انجام مي پذيرد .
عدم وجود ترافيک هوايي سنگين در اين فرودگاه در کنار شرايط جغرافيايي و عدم وجود موانع طبيعي اثرگذار در نزديکي آن ، زمينه مناسبي را براي فعاليتهاي آموزشي ، هوانوردي و خلباني فراهم نموده است و در صورت استفاده از اين بستر مناسب ، قابليت تبديل به مرکز آموزش هوانوردي کشور را دارد .اين فرودگاه در حال حاضر دو پروازمسير تهران – طبس- تهران در روزهاي يکشنبه و سه شنبه با شرکت هواپيمايي سپاهان اير برقرار مي باشد.
مشخصات تکمیلی فرودگاه طبس
- فاصله هوايي تا تهران: 590 کيلومتر معادل 366 مايل
- فاصله فرودگاه تا مرکز شهر: در حدود 10 کيلومتر
- ارتفاع از سطح دريا: 690 متر
- نوع فرودگاه: عمومي
- کد ياتا: TCX
- آدرس وب سایت : tabas.airport.ir