شهر سنندج تنها یک فرودگاه دارد که آن هم نیز جزء یکی از قدیمی ترین فرودگاه های ایران و بخش غربی ایران محسوب می گردد. این فرودگاه قدیمی در اوایل دهه ی 1330 ساخته شده است. فرودگاه سنندج در مکانی به نام سرنه وه که امروزه انتهای پادگان لشکر 28 است، ساخته شد. در ابتدا این فرودگاه تنها دارای یک باند خاکی بود که البته در حال حاضر از این باند خاکی تنها بقایایی به جای مانده است.
- تلفن فرودگاه سنندج : +988733774051
- فاصله هوايي تا تهران: 410 کيلومتر معادل 254 مايل
- فاصله فرودگاه تا مرکز شهر: در حدود 3 کيلومتر
- ارتفاع از سطح دريا: 1538 متر
- نوع فرودگاه: عمومي
- کد ياتا : SDG
- وب سایت : sanandaj.airport.ir
فرودگاه سنندج در جنوب غربي شهر سنندج و در ابتداي جاده سنندج- کرمانشاه واقع گرديده است. عمليات ساختمان اوليه آن در سال 1347 آغاز و در سال 1350 به عنوان تنها فرودگاه عملياتي استان کردستان و با امکانات بسيار اندک شروع به کار نمود.
اولين پرواز فرودگاه در سال 1350 توسط شرکت هواپيمايي«هما» و با هواپيماي فوکر F-27 انجام گرديد. پس از آن، شرکت هواپيمايي آسمان با همين نوع هواپيما با دو پرواز هفتگي، پروازهاي فرودگاه را توسعه داد.
با شروع جنگ تحميلي در سال 1359، در نخستين ساعات شروع جنگ، اين فرودگاه در کنار فرودگاههاي ديگري همچون تهران، کرمانشاه و… زير بمباران نيروي هوايي عراق قرار گرفت. اگر چه به واسطه نزديکي اين فرودگاه به مرز عراق، پروازهاي مسافربري آن تا پايان جنگ متوقف شد، اما اين فرودگاه به منظور پشتيباني جبهه هاي غرب کشور و انتقال مجروحان، به طور متوسط پذيراي 10 نوبت نشست و برخاست توسط هواپيماهاي باربري C-130 هرکولس ارتش جمهوري اسلامي ايران بود.
پس از پايان جنگ و توسعه و عملياتي شدن فرودگاه، پروازهاي سنندج با هواپيماي فوکر F-27 شرکت آسمان مجددا برقرار شد.
واحد سوختگیری این فرودگاه در زمینی به مساحت هفت هزار مترمربع احداث شده که دارای پنج مخزن و دو واحد ذخیرهسازی است و (در سال ۱۳۸۸ خورشیدی) در طول روز سوخت شش فروند هواپیما را تامین میکند. پروازهای این فرودگاه در مسیر تهران-سنندج-تهران در حال انجام است.
شرکت هواپيمايي ايران ايرتور با هواپيماهاي استيجاري آنتونف An-74، پروازهاي اين فرودگاه را روزانه با دو نوبت آغاز نمود. بعد از سه ماه پيگيري مقامات استان و با مساعدت رياست سازمان هواپيمايي کشوري و مديرعامل شرکت فرودگاههاي کشور، پروازهاي اين فرودگاه توسط شرکت هواپيمايي آسمان با هفته اي سه پرواز با هواپيماي فوکر F-28 آغاز گرديد و در ادامه بعد از تغييرات و پيگيريهاي لازم نهايتا هم اکنون با 9 پرواز در هفته که توسط هواپيمايي آسمان با F-100 وهواپيمايي قشم باBAEصورت ميگيرد.
استان کردستان يکي از استان هاي کوهستاني کشور با آب و هواي خاص منطقه اي مي باشد. پس از پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي ايران در زمان جنگ تحميلي و مقاطع بعد از آن، تلاش زيادي براي توسعه استان شد، اما موقعيت خاص و شرايط جغرافيايي، همچنان مانع بزرگي بر سر راه پروژه هاي اجرايي بوده که سنندج نيز از اين گزند بي نصيب نمانده است.
لذا با عنايات دولت، تحولات بزرگي در استان ايجاد شده است؛ از جمله پروژه هاي فرودگاهي که با همکاري و حمايت شرکت فرودگاههاي کشور به انجام رسيد، اجراي طرح نوسازي و بهسازي فرودگاه در تمام قسمت ها(ديوار کشي، تطويل باند، نصب دستگاه کمک ناوبري، توسعه پايانه و اقدامات ديگر)مي باشد.
اجراي پروژه هاي استاني در قسمت حمل و نقل، با توجه به محدوديتهاي طبيعي در راهسازي و عدم دسترسي مردم استان به حمل و نقل ايمن جاده اي، نبود راه آهن و راه دريايي و توجه به ايجاد زمينه هاي رشداقتصادي، صنعت گردشگري، آموزش هاي عالي و ساير بخش ها، نياز مبرم به حمل و نقل مطمئن و سريع که مشخصه سفرهاي هوايي است احساس مي شود.
در اين راستا، فرودگاه سنندج مي تواند نقش پر رنگي در تسهيل مشکلات مردم منطقه داشته باشد. لذا با توجه به اين شرايط اقدامات توسعه ايي و عمراني در اين سالها انجام گرفته که ميتوان به پروژه تطويل باند اشاره کرد (طول اوليه باند 1800 متر بود. اين فرودگاه در دو نوبت شاهد تطويل در يک سمت،جنوبي بوده است. در نوبت اول که در فاصله سالهاي 74 تا 76 صورت پذيرفت، 700 متر به طول باند اضافه شد و به 2500 متر رسيد.
در نوبت دوم، در فاصله سالهاي 83 تا 87، تطويل و روکش انجام شد که به اضافه شدن 550 متر ديگر منجر شد. لذا در حال حاضر 3050 متر طول باند مي باشد). از ديگر اقدامات احداث برج مراقبت جديد مرتفع بود که با عنايت به اينکه ارتفاع برج مراقبت اوليه که در سال 1347 ايجاد شده بود، جهت اشراف کنترلر بر باندي 1800 متري طراحي شده بود، ديگر براي باند 3050 متري کارايي کافي نداشت و کنترلر ديد کافي بر انتهاي جنوبي باند نداشت .
در حال حاضر به دنبال ارتقاهاي صورت گرفته، فرودگاه توانايي پذيرش هواپيماهايي در رده ايرباس A-320 را دارد. البته در شرايط ويژه، هواپيماهاي بزرگ تر نيز توانايي نشست و برخاست را در اين فرودگاه دارند؛ به عنوان مثال در جريان سفر مقام معظم رهبري به کردستان، شاهد نشست و برخاست شبانه و روزانه هواپيماهاي بويينگ B-707، B-737، و حتي ايليوشين 76 بوديم.
توانايي پذيرش اين فرودهاي سنگين به واسطه افزايش مقاومت باندPCN)1 )به 55 بوده که امکانپذير شده است. از ساير پيشرفت هاي انجام شده و يا در حال اجرا ميتوان به پايانه سوخت گيري هوايي اشاره کرد که در سال 1385، با ظرفيت 450 هزار ليتر افتتاح شد که حتي از فرودگاه مرکزي منطقه غرب که کرمانشاه مي باشد، پرظرفيت تر است. با توسعه فرودگاه، نياز به موتور خانه و ژنراتورهاي جديد، موجب ارتقاي آنها از 120 به 350 کيلووات گرديد توسعه پايانه، تامين روشنايي مناسب باند، احداث فيبر نوري که نويزهاي موجود بر آن بي تاثير باشد، خريد تجهيزات و ماشين آلات برف روبي و برف زدايي و احداث استخر آن، بخش ديگري از کارهاي انجام شده است.
در زمينه تجهيزات ناوبري و کمک ناوبري مي توان به خريد و نصب دستگاه ILS-DME در تاريخ پانزدهم آبان ماه سال 85 اشاره کرد. همچنين سامانه هاي کمک ناوبري و ارتباطي VHF، VOR-DME، NDB، ATIS و سامانه هواشناسي RVR از ديگر سامانه هاي نصب شده و فعال در فرودگاه سنندج ميباشند.
فرودگاه سنندج دارای یک ترمینال واحد است که هم برای انجام پروازهای ورودی است و هم پروازهای خروجی. دراین ترمینال امکانات مختلف و اساسی برای مسافران وجود دارد